Terug

Grijze plaag

Jubelend van vreugd lees ik sinds een paar dagen het boek Pogingen iets van het leven te maken: het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ⅟4 jaar. Het is een doldwaas dagboek, waarin in de eerste pagina’s al een stel bejaarden een aantal aquaria met vissen dusdanig met plakken droge cake en roze koeken vervuilt dat al wat er in leeft onmiddellijk sterft en een hoogbejaarde vrouw haar zo nu en dan nog vrolijk fluitende kanarie tijdens het stofzuigen de dood in vacumeert.

Hendrik Groen (die niet Hendrik Groen, 83 ⅟4 jaar, maar een Amsterdamse bibliothecaris, 62 jaar blijkt te zijn) tekent dus een bijzonder humoristisch beeld van een verzorgingstehuis waarin bejaarden weinig anders dan neuzelen, roddelen en klagen. En het zijn juist die drie eigenschappen die me beangstigend bekend voorkomen van de tijd waarin ik bij een grote supermarkt werkte.

Op mijn eerste werkdag werd ik er al voor gewaarschuwd. ‘Niks geen tsunami van islamisering, ouderen zijn het probleem,’ hoorde ik van een collega die zichtbaar al ettelijke jaren voor zijn dagelijkse broodje met kaas pakken rijst rechtzette. En inderdaad, al na een uur gewerkt te hebben hadden er twee oudjes ruzie gekregen aan de koffietafel waarbij de zichtbaar oudste een kop thee over de ander had gegooid en reed een man op leeftijd met scootmobiel en al gillend door het rek met de verse groenten. En uiteindelijk hadden wij het altijd, had ík het altijd gedaan omdat ik de oorlog niet had meegemaakt en geen tulpenbollen m’n strot af had geduwd. Tja. Logisch ook, had ik net zo goed zelf kunnen bedenken.

In de week die volgde, werd ik fysiek aangevallen omdat de suikerstaafjes bij het koffiezetapparaat op waren, trof ik een rustig plassende vrouw in de koekjesgang en kreeg ik een klap voor m’n kop omdat ik de boodschappen voor een oude dame niet correct genoeg inpakte. En dat allemaal om die oorlog.

Ik heb mijn supermarktcarrière een aantal weken geleden beëindigd, dus ik zal niet snel meer last hebben van de grijze plaag. Maar één tip voor al het supermarktpersoneel: verzin eens iets leuks met droge plakken cake en roze koeken of met stofzuigers. Dat schijnt zeer effectief te zijn.Terug