Terug

Kwaliteiten

Ik kan een hoop, maar van nog veel meer bak ik helemaal niets. Zo kan ik bijvoorbeeld niet dansen, ben ik rampzalig als het op klussen aankomt en bij mij mislukt niet alleen de eerste, maar meteen maar de hele stapel pannenkoeken – en zo zou ik, treurig genoeg, nog wel even door kunnen gaan. Vooruit, omdat je zo aandringt: veel alcohol drinken kan ik niet en ook beatboxen behoort niet tot mijn specialismes.

Een combinatie van de laatste twee zorgde een er een aantal jaar geleden dan ook voor dat ik me de ochtend na een pot gezelligheid nog slechter voelde dan normaal het geval is. Toen ik, de slaap nog uit mijn ogen wrijvend, mijn mail checkte, schoot mijn oog op een bericht dat begon met de inmiddels legendarisch geworden woorden ‘Gefeliciteerd, u bent geselecteerd met uw bea…’. Verder lezen kon ik het bericht niet, dan moest ik op de mail klikken – wat ik van lieverlee maar deed. Het bleek dat ik me de avond ervoor door enkele ‘vrienden’ had laten overtuigen (of ik had mezelf overtuigd, dat kon ik me niet meer voor de geest halen) me in te schrijven voor Holland’s Got Talent, vanwege mijn ‘uitstekende beatboxkwaliteiten’. En nu was ik, zonder dat er sprake was van enige voorronde of iets anders wat nog een drempel op kon werpen, toegelaten tot de opnames die over twee weken al plaats zouden vinden. Dit versterkte mijn vermoeden dat dat soort programma’s louter op leedvermaak draait. Ik kreeg het stikbenauwd en bloed steeg naar mijn hoofd, waar ik mezelf het liefst meermaals hard op zou willen slaan – met een honkbalknuppel, de kolf van een jachtgeweer of boksbeugel. Ik stuurde een mail terug – ja sorry, mijn hond is overleden én op die dag heb ik al een afspraak bij de tandarts – en werd enigszins kalm. Gebeatboxt heb ik daarna nimmer meer.

Ik kan een hoop, maar van nog veel meer bak ik helemaal niets – en het is het beste dat ik me daar steeds bewust van blijf.Terug