Terug

Lucide

Renate Dorrestein beweert in haar boek 'Onder de motorkap van het schrijverschap' het volgende: de overeenkomst tussen fictie en de droomwereld is dat beiden onecht zijn. Ze verschillen echter in het feit dat de fictie doorgaans even overtuigend is als de werkelijkheid, of dat in ieder geval zou moeten nastreven. Daarmee doet ze de droomwereld af als per definitie ongeloofwaardig, en dat is een stelling die ik, hobby-dromer vanaf het moment dat ik me met mijn peuterbrein fantasievoorstellingen die niet per se de werkelijkheid nabootsen kon maken, met alle liefde verwerp. Alhoewel het boek van Dorrestein mijns inziens verplicht leesvoer is voor eenieder die schrijft of dat wil doen, maakt ze hier een denkfout.

Ik droom zeer regelmatig lucide. Voor de leken: dat betekent dat ik, in de nachtelijke uren dat mijn ogen vliegensvlug heen en weer schieten en er in formidabele wisselwerking met de raadselachtige substanties onder mijn schedel voor zorgen dat ik droom, vaak bewust ben van het feit dat dat zo is, dat wat ik ervaar niet waar is en ik in een slaapstaat verkeer. Ik weet, wanneer ik weer eens balanceer op een dun stokje boven een diep ravijn, dat Lisa naast mij ligt, dat er naast mijn bed een flesje ijskoud water staat dat mijn nachtelijke dorst lessen moet. Dat maakt voor een aanzienlijk gedeelte dat ik die dromen in kan richten naar mijn eigen smaak – en veelal is mijn droomwerkelijkheid even overtuigend als de echte. Want wat zou ik moeten met een droom waarin ik hysterisch lachend holes in one sla met kippenkoppen als midgetgolfballen en welke morele lessen kan ik zelf trekken uit een droom waarin ik als babykangoeroe de wereld rondreis in de buidel van mijn moeder, die bij nader inzien een grote stinkende kamerplant blijkt? Veel liever boots ik de werkelijkheid na en hercreëer de werkelijkheid op een manier die ik me in het licht niet kon veroorloven wegens schaamte, onfatsoenlijkheid of eerste levensbehoeften als een maandelijks inkomen en een dak boven m’n dromende kop. Leuke huiswerkopdracht te volbrengen voor het uitlezen van dit stuk: verzin zelf minimaal drie situaties die u onder zulke (lucide) omstandigheden zou uitvoeren en u zult het bovenstaande bij herlezing beter begrijpen.

Het lucide dromen, naast bevrediging geven aan de menselijke primaire levensbehoeften als eten en kakken in de afgelopen jaren verworden tot een van mijn favoriete bezigheden, creëert een schijnwerkelijkheid die minstens even overtuigend is als de komedie waarin wij allemaal dagelijks rondhuppelen. Soms zijn mijn dromen zelfs overtuigender, want alhoewel in het leven weinig dingen met absolute zekerheid zijn vast te stellen, is één daarvan toch zeker dat de werkelijkheid voor de werelden van dromen en fictie meestal te absurd is.Terug