Terug

Ondernemen

Al sinds ik de wereld al kruipende ontdekte, brandt binnen in mij het vuur van het ondernemerschap. Succesvol willen zijn is daarbij niet zonder meer een vereiste – gelukkig zijn daarentegen wel.
‘Twee van deze knikkers tegen één zo’n grote,’ probeerde ik mijn eerste succesvolle deal rond te maken, wijzend op wat ik een van de mooiste knikkers van een vriendje vond. De nacht daarvoor had ik gedroomd zelf in het bezit te zijn van die grote donkergroene knikker, die me dichterbij mijn allereerste liefde zou brengen, die ook ooit haar bewondering had uitgesproken voor de grote glazen bol. Haar handje vastgrijpen tijdens de kleine pauze – een grotere gelukzaligheid was ondenkbaar en deed mijn binnenste tintelen.

Waarschijnlijk mede dankzij mijn smekende blik ging mijn vriend akkoord, waardoor ik de felbegeerde knikker in mijn bezit kreeg. Met mijn hoofd in de wolken sprong ik een gat in de lucht, maar de dag erna verdween het lieve meisje op wie ik mijn pijlen gericht had vanwege een echtelijke herindeling van school. Uiteraard voelde ik hoe mijn hevig bonkende hart zich in tweeën spleet, maar mezelf kon ik niets verwijten. Ik had namelijk gestreefd naar wat me het meest gelukkig zou maken en bovendien had ik mijn eerste transactie succesvol afgerond. Vanaf die dag nam ik elke dag de grote knikker mee naar school. Ik speelde er niet mee, risico om de hem te verliezen nam ik natuurlijk niet, maar borg hem veilig op in mijn rugzak.

In de loop der jaren is er in mijn manier van ondernemen eigenlijk weinig veranderd. Ik jaag het geluk achterna, niet per se het succes. De tijd heeft me overigens ook geleerd dat die twee sterker met elkaar samenhangen dan velen op het eerste oog vermoeden. Met de liefde, daarmee zit het ondanks mijn eerdere blauwtje ondertussen wel goed. En de knikker? Die zit, als een blinkende trofee van het prille ondernemerschap, nog altijd in een zijvakje van mijn tas.Terug