Terug

Thuis

Het uiteindelijke doel van alle reizen is thuiskomen, zo luidt een oud Chinees gezegde dat ik zojuist uit mijn dikke linkerduim heb gezogen (je moet toch wat, op een verloren vrijdagavond). Desalniettemin schuilt er vermoedelijk wel wat waarheid in die woorden. Het blijkt maar weer: die Chinezen, die wisten waarover ze het hadden.

Het is minstens net zo heerlijk aan te komen op een bestemming die gelijkstaat aan het onbekende als terug te komen op een plaats waar ik met van de pepperspray niet meer functionerende oogbollen én geblinddoekt zonder enige moeite het lichtknopje zou weten te vinden, dacht ik toen ik afgelopen week terugkwam van een paar dagen in een vakantiehuisje in het verre, verre Zuid-Holland, waar ik samen met Lisa de stop uit mijn hersenen heb getrokken zodat alle stress naar buiten kon stromen. Buitenshuize bedden zijn als woelige witte wolken op een begeerlijke zomerzondag, maar het thuisledikant ligt toch nog altijd als de hemel zelf. Nachtelijke tochten naar het toilet gaan op vakantie steevast vergezeld van de nodige godslasteringen, terwijl thuis de slaapstand gerust half aan kan blijven staan tijdens het legen van de blaas. Terugkomen van een drukke dag en neerploffen op de bank is het lekkerst als er nog popcornresten van drie weken geleden tussen de kussens zijn te vinden – die smaken overigens doorgaans niet veel slechter dan op het moment dat ze uit de pan gepoft kwamen – op een hoekje op de bank die door je eigen lichaamsgewicht behoorlijk aan vering heeft verloren. Tijdens het koken een halfuur zoeken naar een maatbeker die, zo blijkt drie kwartier later, achter het gasfornuis ligt te rotten, thuis hoeft dat niet.

Het uiteindelijke doel van alle reizen is inderdaad thuiskomen, of een antieke gele spleetoog dat nu reeds voor mij heeft beweerd of niet. Weggaan is heerlijk, terugkomen is heerlijker. Alles is samen te vatten in een eveneens oud Chinees spreekwoord, met een uurwerk dat nergens zo vredig en vertrouwd tikt als onder je eigen dakpannen. Ik verzon deze niet zelf, dus je kent hem vast.Terug