De mensen

Hendrik Rouveen was pastoor in een gemeente die hij zelf als middelgroot bestempelde. Elke week bezochten minder mensen zijn dienst, en toen op een zondag helemaal niemand meer op kwam dagen, sloot hij zijn kerk van binnenuit af en zakte voor het altaar op zijn knieën.          
Rouveen begon te bidden in een stilte die wat hem betrof eeuwen mocht duren. Alles, zo bedacht hij, bevindt zich altijd op een keerpunt. Zo ook het geloof van de mensen. In hun geest overdacht hij kort de mogelijkheid van de mens als louter biologisch verschijnsel. Zien was voor de mensen niet geloven, maar geloven was zien.
Onvergeeflijk.         
Rouveen schonk de mensen geen genade, zij die nu thuis zaten of op het terras. Zonder te vragen waren ze van de tafel opgestaan en hadden hem achtergelaten. De mensen staken zijn sprookjesboek in de fik en dansten om de smeulende resten. Rouveens pijn daarover was fel, een diepe rouw die nooit door de werkelijkheid zou worden afgelost. Had hij niet al die jaren aan de wensen van de mensen voldaan – het onzichtbare benoemd, de oplossing voor bergen levensleed tastbaar gemaakt, net zoals de psychiaters en wetenschappers dat deden?        
Jazeker.         
Waarom bleven de mensen dan weg? Wat stond ze tegen? De religieuze handelingen, die de onwetende mensen wellicht zagen als niet meer dan performatieve acts?
Rouveen wist het werkelijk niet. 
Hij stond op en keek in de gesloten ogen van de Heer, de lijdende Heiland die zijn levenswandel had bepaald. ‘Hoe nu verder?’ vroeg hij, en deed geen moeite zijn stemvolume te beperken. ‘Hoe nu verder?’ Hij bleef de vraag herhalen terwijl hij langzaam achteruit begon te lopen, het lange gangpad door, zijn hand strijkend langs de vele donkerhouten bankjes, tot hij met zijn rug tegen de afgesloten, koude kerkdeur stond. ‘Hoe nu verder?’ Hij vroeg het een laatste keer. Toen draaide hij zich om, opende de kerkdeur en liep naar buiten, de mensen tegemoet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s